Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните

...
 Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

 Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни, озарявaщ дома на българското семейство. Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Със гибелта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал вяра за живот след гибелта.

В евангелските текстове постоянно се загатва, че приживе Исус Христос неведнъж предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни.

Възкресение Христово отразява християнската религия във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. На този празник християнската вяра празнува връщането на Исус Христос към живота. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други дами в гробницата, с цел да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Събитията, свързани с Христовото възкресение, стават в дните към еврейския празник Пасха. Затова през цялото време честването на Великден е обвързвано с еврейската Пасха.

Макар че най-важното събитие на Великденските празници са религиозните събития, изключително бденията и църковните служби, великденските фанфари от време на време се простират отвън църковните стени.

По-долу са показани някои великденски обичаи по света.

Бермудски острови

Празнуващите основават и пускат самоделни хвърчила на фестивала Kitefest на Разпети петък, който се отличава със самоуверен геометричен дизайн. По време на Страстната седмица обичайно се яде и тресчица и кифлички с парещ кръст. На Великденската неделя вярващите вземат участие в служби при изгрев слънце на разнообразни бермудски плажове.

Коста Рика

Жителите на Коста Рика се отнасят много съществено към Страстната седмица и Великден. Във всеки град се организират паради и шествия по време на Страстната седмица, като се вършат трагични възстановки на пътуването на Исус през Йерусалим до неговото разтягане на кръст и възкресение.

Англия

На Разпети петък посетителите на площад Трафалгар могат да видят класическа драматизация на възкресението на Исус. " Страстите на Исус " е 90-минутно зрелище, което притегля хиляди гости.

Франция

Много хора посещават фамозната катедрала " Нотр Дам ", с цел да чуят по какъв начин бият камбаните ѝ през цялата Великденска неделя. През 2019 година пожар унищожи част от покрива на катедралата и ремонтът към момента продължава. В Париж се организира и лов на великденски яйца. Парижани и туристи могат да посетят и La Sainte Chapelle, която предлага великденски концерти, състоящи се от класическа музика и хорови артисти.

Израел

Израел е комбинация от вярващи евреи и християни. Тук Великден е церемониален празник. В Стария Йерусалим вярващи поклонници и свещеници минават по Виа Долороса, която е същият път, по който е минал Исус в деня, когато е бил разпънат на кръст. Кръстният път, както се назовава процесията, е измежду най-удивителните гледки в света.

Италия

Великден е специфичен празник в Италия и изключително във Ватикана, където се намира домът на папата. На Великден папата отслужва специфична меса на площад " Свети Петър ", която по традиция притегля големи тълпи. Навсякъде в Италия се организират меси в църкви в региона, а в доста градове се провеждат паради и други празненства.

Мексико

В набожните региони на Мексико се организират възстановки на Страстната седмица. Жителите на други региони могат да вземат участие в безмълвни процесии през града или като посетят 12 църкви за 12 дни.

Великден е време за празнуване и размисъл в разнообразни елементи на света.

 

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР